Koordinator mot matchfixning utsedd

Lotteriinspektionen har utsett Katarina Abrahamsson som sin första koordinator mot matchfixning. Myndigheten har samtidigt satt upp diverse nya krav på ansvarsfullt spel som kommer att gälla i samband med omregleringen av spelmarknaden.

Abrahamsson påbörjade sitt arbete som koordinator under förra veckan. Hon har tidigare arbetat på myndighetens juridiska avdelning, men har även arbetat som koordinator på Energimarknadsinspektionen. I sin nya roll kommer Abrahamsson att leda ett nytt råd som har till uppgift att fronta Lotteriinspektionens ansträngning att stävja matchfixning inom alla sporter.

Om Matchfixningsrådet

Matchfixningsrådet kommer att ha representanter från såväl åklagare och polis. Även finansministern och socialministern kommer att ingå i rådet. Övriga personer som kommer att delta i arbetet mot matchfixning inkluderar representanter från sportorganisationer samt branschorganisationer som representerar i Sverige licensierade speloperatörer.

Patrik Gustavsson, operativ chef på myndigheten, säger följande om den nyligen tillsatta koordinatorn: “Katarina har omfattande erfarenhet från att tidigare ha koordinerat ärenden mellan myndigheter och organisationer, men även från att arbeta både nationellt och internationellt med reglerings- och koordinationsärenden.”

Lotteriinspektionen hoppas att polis och åklagare – genom de nya regler som införts i spellagen – nu kommer att ha ökade möjligheter att påvisa manipulering av evenemang med hänsyn till matchresultat.

fotbollsarena
Matchfixningsrådets uppgift är att stävja matchfixning inom bland annat fotbollen.

Förberedelser inför omregleringen

Tillsättningen av tjänsten är en del av de förberedelser som Lotteriinspektionen gör inför omregleringen av den svenska spelmarknaden den 1 januari. Ett större antal speloperatörer har ansökt om svensk licens. Tidigare under oktober månad utfärdade dock myndigheten en varning för att vissa godkännanden av ansökningar kan komma att försenas till följd av fel som operatörer har gjort i samband med ansökningsförfarandet.

De bolag som erhåller licenser kommer behöver förhålla sig till en ny uppsättning med lagar och regler, däribland de krav på ansvarsfullt spel som Lotteriinspektionen offentliggjort under denna vecka. Dessa krav inkluderar bland annat att speloperatörer måste använda vissa logotyper på sina plattformar, med länkar till relevanta resurser och verktyg.

Det rör sig bland annat om ett självtest där man som spelare ska kunna se om man spelar för mycket, samt möjligheten att införa begränsningar för insättningar och inloggad tid, utöver möjligheten att också stänga av sig själv från möjligheten att spela.

Enligt Lotteriinspektionen måste alla dessa logotyper placeras längst upp på alla webbsajter och mobilappar, samt på uttagsautomater på fysiska casinon.