Gibraltar säkrar tusentals jobb inom spelbranschen

Gibraltar har träffat ett preliminärt avtal med Spanien för att skydda jobba i spelbranschen och lindra oron inför Storbritanniens stundande utträde ur EU. Brexit är tänkt att träda i kraft i mars 2019, men det kvarstår fortfarande frågetecken kring hur detta kommer att påverka Gibraltar som land och i synnerhet de individer som arbetar inom spelbranschen på den brittiska ön.

För närvarande pendlar cirka 14 000 personer dagligen mellan Gibraltar och Spanien. Många av dessa pendlare arbetar inom öns blomstrande spelbransch. På grund av att Storbritannien ännu inte har nått ett slutgiltigt avtal med EU inför landets utträde ur den europeiska unionen, råder dock oklarheter kring vad som kommer att ske framöver.

Det avtal som Gibraltar och Spanien nu har träffat kommer dock att gälla om inte Storbritannien lyckas förhandla fram ett eget avtal innan landet lämnar EU. Det avtal som nu har tecknats innebär att det i stort sett kommer att fungera tidigare mellan de bägge länderna.

Gibraltar
Gibraltar

De bägge ländernas överhuvuden uttalar sig om samarbetet

Fabian Picardo, Gibraltars statsminister, har uttalat sig i termer som att “det sunda förnuftet har segrat” och att landet nu har kommit överens med spanien om frågor såsom tull, miljö etc.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uttalade sig också i förra veckan. Han sa då att man från Spaniens sida inte kommer att använda Gibraltar som en spelpjäs i de pågående förhandlingarna med Storbritannien.

Vissa spelbolag har redan bestämt sig för att flytta

Avtalet med Spanien innebär att Gibraltars strategi för att bibehålla merparten av jobben på ön nu är fulländad. Redan i juli månad började landet göra förändringar kopplade till skatt och licensiering som en del av sina förberedelser inför det potentiella resultatet av en “hård Brexit”.

En rad olika spelbolag har kontor på Gibraltar, men vissa av dessa har redan bestämt sig för att lämna ön till följd av Brexit. I maj förra året tillkännagav Paddy Power sina planer på att stänga ner sitt kontor på Gibraltar, och på senare tid har även Bet365 och William Hill bekräftat att de kommer flytta till Malta.